Ik ben zwanger

Contact maken met je kindje kan al tijdens de zwangerschap. Daar hoef je niet mee te wachten tot je baby geboren is. Je baby heeft daar al behoefte aan tijdens de zwangerschap. Dit contact is namelijk belangrijk voor:

 • de hechtingsband die jullie samen opbouwen 

 • de ontwikkeling van je kindje

 • het wennen aan je rol als moeder en/of vader

 • en het maakt de overgang voor je baby na de geboorte minder groot

Soms gaat dit contact maken minder vanzelf. Bijvoorbeeld als je niet lekker in je vel zit, je je zorgen maakt of zelf problemen hebt. Wij helpen je dan om het contact met je baby op te bouwen.

Wat kun je verwachten?

Tijdens de zwangerschap

Na je aanmelding bij Baby Extra heb je een welkomstgesprek met een van onze medewerkers. Dit vindt plaats bij jou thuis of op het consultatiebureau aan de Wenckenbachstraat in Eindhoven. De hulp kan naar wens ook deels online of telefonisch plaatsvinden. Het is belangrijk dat je partner, indien mogelijk, aansluit bij de begeleiding.

Je bespreekt dan hoe het met jou en je zwangerschap gaat en waar je je zorgen om maakt. Hierbij richten we ons vooral op het contact met je baby in de buik. Ook bereiden we je voor op het contact met je kindje na de geboorte.

We kijken samen naar voorbeeldfilmpjes waarop te zien is hoe baby's moeite doen om contact te maken met hun ouders. Elke ouder reageert op zijn of haar eigen manier op de eerste signalen van zijn baby. Op de filmpjes zie je dat dit vaak onbewust al goed gaat.

Je kunt deelnemen aan de Baby Extra groepsbijeenkomsten voor zwangeren. 

Na de geboorte

Na de geboorte maken we een korte filmopname van het contact tussen jou en je baby. We bewerken deze beelden met teksten. Dit filmpje bekijken we samen om te zien: 

 • welke signalen jouw baby laat zien om contact met je te maken
 • wat je baby van jou nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen en zich goed te kunnen hechten.                                                                                                         

We bespreken dan ook waar je tegenaan loopt in het ouderschap in combinatie met je (mogelijke) eigen problemen. Als het nodig is maken we een tweede filmopname.

Je kunt deelnemen aan de Baby Extra oudercursus. Onder begeleiding van twee medewerkers van Baby Extra behandelen we in 6 bijeenkomsten onderwerpen die je nieuwe ouderrol met zich meebrengen.

Wat willen we bereiken?

 • dat je kunt genieten van het contact met je kindje
 • dat je je bewust(er) wordt van de signalen van je kindje
 • dat je je bewust(er) wordt van wat je baby nodig heeft van jou
 • dat de band tussen jou en je baby versterkt wordt
 • dat je je zekerder voelt als ouder
 • dat jullie samen een 'goede start' kunnen maken

Vervolg

De hulp van Baby Extra is van korte duur (2 tot 5 gesprekken). Het doel is dat jullie daarna samen verder kunnen. Heb je meer ondersteuning nodig? Dan kijken we samen (eventueel in overleg met de verwijzer) wat bij jullie past. Ook kunnen we je vertellen wat de mogelijkheden zijn in de regio.

Kosten?

Aan de hulp van Baby Extra zijn voor (aanstaande) ouders geen kosten verbonden.