Nieuws


JONGE MOEDERS EN JONG ZWANGEREN IN EINDHOVEN AL 18 JAAR GOED ONDERSTEUND!
Vandaag bestaat JeM (Jonge Eindhovense Moeders) precies 18 jaar. In nauwe samenwerking met onze partners GGD Brabant-ZuidoostGemeente EindhovenKorein#SterkHuis#BabyExtra en WIJeindhoven mogen we in Eindhoven al 18 jaar het verschil maken voor jonge moeders en hun kinderen. Inderdaad ‘mogen’, want de gemeente Eindhoven is een van de weinige plekken in Nederland die deze noodzakelijke voorziening biedt. Met als resultaat dat jonge moeders een stevige basis kunnen leggen voor ontwikkeling van hun kindjes en hun moederschap, maar ook voor hun eigen doorontwikkeling bijvoorbeeld op school en in werk. Om dit én onze samenwerking te vieren nam GGD Brabant Zuid-Oost het initiatief om een boekje te maken dat vertelt over deze impact die we samen mogen maken. Ook Baby Extra heeft hierin een bijdrage.

18 mei 2023


Even voorstellen...

Ik ben Nicole Audenaerde en werk sinds mei dit jaar voor Baby Extra, vanuit Combinatie Jeugdzorg.

Al tijdens mijn HBO studie, (heel lang geleden) ben ik enthousiast over de Video-Hometraining, VHT. Sinds 2017 ben ik geregistreerd als VIB-er/VHT-er en heb ik al veel gezinnen verder kunnen helpen middels het terugkijken van beelden.

Mijn oorsprong ligt in het groepswerk met kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking,  nadat ik dat een aantal jaren heb mogen doen, ben ik de opleiding IAG, Intensieve Ambulante Gezinsbegeleiding gaan doen en ben ik me gaan specialiseren in het systemisch werken. In 2019 heb ik de opleiding systeemgericht werken afgerond binnen de Interactie Academie in Antwerpen.  Ik heb veel gewerkt met gezinnen waar meerdere problematieken speelden.

Nu werk ik sinds 2 jaar binnen de Combinatie Jeugdzorg als ambulant hulpverlener gekoppeld aan de behandelgroepen dag/nacht.

Ik ben ontzettend fijn ontvangen binnen het team van Baby Extra en nu ik mag meelopen en meekijken met collega’s, heb ik al mooie momenten mogen ervaren binnen gezinnen.

Ouders die onzeker, angstig zijn, vertrouwen te geven in het contact met hun baby.

Ik heb er ontzettend veel zin in om met ouders aan de slag te gaan, en de beelden te laten spreken!

25 juli 2022

Nieuwsbrief Kansrijke Start Eindhoven

Baby Extra is betrokken bij het ‘Actieprogramma Kansrijke Start’ van de gemeente Eindhoven, onderdeel van het gelijknamige landelijke actieprogramma. Het programma wil de hulp aan kwetsbare (aanstaande) ouders in deze eerste periode van hun kind stimuleren, onder meer via soepele samenwerking en onderlinge verwijzing van alle betrokken partijen.

 

In Eindhoven wordt er onder meer sterk ingezet op vroegsignalering en het inzetten van de juiste behandeling en begeleiding van zwangeren en moeders met depressieve klachten. Onderzoek wijst namelijk uit dat een depressie van de moeder in haar zwangerschap en/of in de twee jaar na de geboorte, bij kinderen later kan leiden tot ontwikkelingsproblemen op sociaal en emotioneel vlak.

 

Eerste nieuwsbrief Kansrijke Start Eindhoven 

In deze nieuwsbrief informatie over de voortgang, de activiteiten en de resultaten binnen het actieprogramma Kansrijke Start Eindhoven. Wil je deze nieuwsbrief voortaan rechtstreeks ontvangen, dan kun je je aanmelden via de button onderaan de nieuwsbrief.

Meer informatie op www.kansrijkestartnl.nl

 


Zicht op depressie, een zaak van iedereen

In blijde verwachting zijn, of een roze wolk ervaren in de periode na de geboorte, is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Minstens 1 op de 10 vrouwen krijgt te maken met een depressie of met angstgevoelens in deze periode en dit blijft helaas nog te vaak onbesproken. Dit was het onderwerp van het Symposium op 17 febr. j.l. in Borne waar onze collega Barbara Kerkhofs een online presentatie gaf over Baby Extra.

Want hoe belangrijk is het om naast aandacht voor de problematiek van de moeder (of vader), ook aandacht te hebben voor de ontwikkeling van de baby en het ouderschap.
Laten we als professionals de samenwerking (blijven) opzoeken!

22 februari 2022


Kansrijke Start 

Baby Extra neemt deel aan het project Kansrijke Start Eindhoven.
1 van de doelen van het project is, het versterken van het netwerk van (aanstaande) ouders tijdens de eerste 1000 dagen. 4 pedagogiek studenten van Fontys ondersteunen ons met een onderzoek naar de behoeften van ouders op dit gebied.
Werk jij als professional in de regio Eindhoven met deze doelgroep? Fijn als je de enquete wilt verspreiden. Hieronder de link naar de enquete.

https://www.survio.com/survey/d/M7J5X5F1D4F9W2A9X

3 januari 2022


Vaders met een depressie: ‘Ik was niet klaar voor het vaderschap, maar er was geen weg meer terug’

Niet alleen vrouwen kunnen een depressie krijgen na de geboorte van hun kind, ook mannen overkomt het. „De komst van een baby kan voor vaders net zo ingrijpend zijn.” Lees meer.

bron: NRC Esther Elligens

8 november 2021


Trots op onze nieuw posters

Met gepaste trots laten wij onze nieuwe posters zien. Hangt er op uw locatie nog een 'oude' Baby Extra poster of wilt u Baby Extra onder de aandacht brengen met een poster in uw praktijk of wachtruimte. Laat het ons weten via het contactformulier. Onze collega Marijke kon helaas niet bij de fotosessie zijn.

17 maart 2021


Mamaliefde is...

De tijd vlak voor de conceptie tot het tweede levensjaar, de eerste 1000 kritieke dagen, is cruciaal voor zowel de fysieke als mentale gezondheid in het latere leven van het kind. Met de campagne ‘Mamaliefde is…’ wil staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) helpen om stress voor, tijdens en na de zwangerschap te verminderen. Door ouders zorg en ondersteuning te bieden tijdens en na de zwangerschap, starten zoveel mogelijk kinderen op een zo goed mogelijke manier en daar hebben ze hun hele leven profijt van.


Ongeveer de helft van de begeleidingstrajecten van Baby Extra start al tijdens de zwangerschap. Wanneer ouders niet kunnen genieten van de zwangerschap en/of zich zorgen maken over het aanstaande ouderschap.

Lees meer over de campagne "Mamaliefde is..."

17 februari 2021


Nieuwsbrief Baby Extra  -  Februari 2021

Wij verspreiden 2 keer per jaar een nieuwsbrief met ervaringen van ouders en actuele ontwikkelingen van Baby Extra. Met deze link kunt u zich aanmelden voor de Baby Extra nieuwsbrief. Lees meer...


Baby Extra in Corona-tijd

Ook in deze onzekere tijden is Baby Extra bereikbaar voor vragen en aanmeldingen.

Verwijzingen kunnen op de normale manier gedaan worden. We kijken dan samen met ouders op welke wijze we hen met hun baby kunnen ondersteunen.
De huisbezoeken vinden plaats met afstand, soms met een wandeling in de buitenlucht. Ook zien en spreken we ouders en hun baby via de digitale weg en plegen we veel telefoontjes. Als het echt niet anders kan sturen ouders zelf een filmpje naar ons toe van het contact met hun baby, dat we vervolgens samen online bekijken en bespreken.
De groepsbijeenkomsten voor (aanstaande) ouders worden afhankelijk van de geldende maatregelen (deels) online aangeboden.

Nieuwsbrief Baby Extra  -  Mei 2020

Wij verspreiden 2 keer per jaar een nieuwsbrief met ervaringen van ouders en actuele ontwikkelingen van Baby Extra. Met deze link kunt u zich aanmelden voor de Baby Extra nieuwsbrief. Lees meer...


Baby Extra in Bibliotheek Eindhoven

Geannuleerd

  Toegang gratis. Aanmelden kan via deze link

11 september 2019


Depressiviteit na bevalling witte vlek in zorgland

Maar liefst tien procent van de vrouwen voelt zich depressief of erg angstig na een bevalling. “De gevolgen kunnen groot zijn, zowel voor de jonge moeder zelf als voor de ontwikkeling van haar baby”, vertelt Anne Marleen Meulink. “Het is van groot belang dat deze moeders in een vroeg stadium deskundige hulp krijgen. Postpartum depressie is de meest voorkomende complicatie rond zwangerschap en bevalling.”

Lees meer...

bron: VROEG, Kennisplatform jonge kind

25 juni 2019

In Utero

Een indrukwekkende film over conceptie en zwangerschap

De Amerikaanse documentairemaakster Kathleen Man Gyllenhaal brengt met In Utero een meeslepende, cinematografische documentaire die op zoek gaat naar één van de grootste mysteries van het menselijke leven. Hoe verloopt het leven in de baarmoeder en wat voor blijvende impact heeft dit op ons verdere leven? De film doet dit aan de hand van drie vragen: hoe worden we gemaakt? Wie zijn we? En waarom zijn we wie we zijn? We zijn immers niet enkel het resultaat van een samensmelting van genen, maar ook van onze omgeving…

18 juni 2019 20.30  –   Natlab  –  Kastanjelaan 500 Eindhoven

In 2018 bezocht het team van Baby Extra deze indrukwekkende film. Het heeft voor ons nogmaals bevestigd hoe belangrijk de preventieve zorg bij kwetsbare zwangerschappen is. Aandacht voor het welbevinden van aanstaande ouders, voorbereiding op het aanstaande ouderschap en een goed contact tussen ouders en hun baby, al vanaf de conceptie.

 link naar de trailer

11 juni 2019


Nieuwsbrief Baby Extra - april 2019

Wij verspreiden 2 keer per jaar een nieuwsbrief met ervaringen van ouders en actuele ontwikkelingen van Baby Extra. Met deze link kunt u zich aanmelden voor de Baby Extra nieuwsbrief. Lees meer...

12 april 2019


Jong en zwanger in Eindhoven

8 april 2019


Team Baby Extra in de rubriek LEUK van de Intercom, personeelsblad van Combinatie Jeugdzorg

10 februari 2019


www.babyextra.nl

Niet op 31, maar 13 december is het Oud en Nieuw bij Baby Extra!

De oude website is verlaten en de nieuwe site is feestelijk gelanceerd. De informatie op de nieuwe website is overzichtelijk ingedeeld per doelgroep: aanstaande ouders, ouders van baby's en professionals.

Op de foto het team van Baby Extra met v.l.n.r. Marlies Timpers, Marion Mertens, Marijke weltevreden en Barbara Kerkhofs. (Ilona Vink ontbreekt op de foto)

 

13 december 2018