Nadine, moeder met trekken van borderline, perfectionisme en depressiviteit

Nadine kwam 14 jaar geleden uit Duitsland omdat ze meende ‘haar’ prins op het witte paard te hebben ontmoet. Dit bleek anders uit te pakken... Nadine heeft nu drie kinderen. Emily van ruim tien jaar is een sociaal en pienter meisje dat haar mondje goed kan roeren. Jonas van drieën­eenhalf is een emotioneel en lief jongetje dat soms de kat uit de boom moet kijken. De jongste is de tweejarige Lewis die wéér heel anders is, een boefje van de liefste soort.

 

Toen Jonas zes weken was, kwam Nadine bij

Baby Extra na een heel zorgelijke periode. De artsen dachten bij de twaalf weken nek-plooimeting, dat er iets mis was met de baby en konden Na­dine pas geruststellen toen ze 20 weken zwanger was. Ze bleef de hele zwangerschap enorm bezorgd. Na een problematische bevalling bleef ze piekeren. “Doe ik het wel goed? Mankeert mijn kind echt niets? Kan ik de zorg voor mijn kind wel aan?” Allerlei dingen uit haar jeugd kwamen boven. Ze werd depressief en neerslachtig en trok bij het consultatiebureau aan de bel. Die wisten wel iets wat haar kon helpen met haar onzekerheid als moe­der en dat was Baby Extra.

Focus op het contact

De video-opnamen lieten haar zien dat Jonas contact met haar zocht en dat zij contact kon maken met hem. Ze zag dat zij Jonas kon troosten en dat hij zich veilig voelde bij zijn moeder. “Ik realiseerde me hoe intensief je in de ogen van je kinderen kunt kijken en dat de kinderen mij zoveel konden zeggen.” Bij de Baby Extra oudercursus kon ze haar verhaal kwijt. Ze heeft zelfs nog contact met sommigen van de deelnemende ouders. Het was voor haar belangrijk dat haar niets werd opgelegd. Toen ze onverwachts weer zwanger was, ging ze op­nieuw naar Baby Extra. “Voor een opfrisser, want Lewis is een ander kindje dan Jonas. Het fijne van Baby Extra is dat de focus ligt op het contact. Ik leerde met andere ogen naar mijn kinderen kijken.”

Nog vaker een leuke moeder zijn

“Ik ben nogal een ingewikkeld persoontje. Het schijnt dat ik trekken heb van borderline, maar er zijn ook perfectionisme en depressieachtige toestanden. Mijn emoties kunnen schommelen van manisch naar minder gezellig en weer terug en dat kan binnen no time veranderen. Als alles zich ophoopt dan ben ik een tikkende tijdbom”, vertelt Nadine over zichzelf. Therapie helpt haar stabie­ler te zijn en ze verwacht dat ze, als ze haar problemen meer in de hand kan houden, nog vaker een leuke moeder zal zijn. “Ik wil dat zij een hartstikke goed leven leiden, met een leuke moeder”.

Vervolghulp door WIJ Eindhoven

Door haar lichamelijke en psychische problemen kon Nadine eigenlijk niet full­time zorgen voor haar kinderen. Baby Extra en het consultatiebureau hielpen haar contact te leggen met WIJeindhoven. Zij regelden twee dagen kinderop­vang, zodat Nadine die dagen rust heeft om de week door te komen. “Als het niet zo goed met me gaat, heb ik geleerd me te focussen op het contact met mijn kinderen. En tot nu toe denk ik dat ze het heel goed doen.” Hulp vragen is nog steeds heel moeilijk voor Nadine maar tot slot vertelt ze: “Als je je bij Baby Extra aanmeldt, word je hartstikke goed begeleid. Je krijgt er alleen positiviteit voor terug.”